Recenze: Dívka s devíti parukami


Autor: Sophie Van der Stapová

Název originálu: Meisje met negen pruiken

Počet stran: 200

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání v ČR: 2014


Oficiální anotace: 
Jedenadvacet let – čas večírků, randění, studia, cestování a poznávání světa. Alespoň do té doby, než Sophie, místo přednášky ve škole, poslouchá v ordinaci doktora K, proč se poslední dobou necítí ve své kůži – má rakovinu. Konec legrace? Skoro. Krásné a veselé studentce se přes noc zredukuje život na pobyt v nemocnici. Mezi jejími zdmi neobjeví jen svět bílých plášťů, upovídaných sestřiček a sexy doktorů, ale také společných pokojů, vypadaných vlasů a tužek na obočí. Aby si zachovala alespoň část „normálního" života, a zpočátku hlavně proto, aby zakryla ztrátu vlasů v důsledku chemoterapie, pořizuje si paruky. S každou z nich získává trochu jinou identitu, o něco víc lehkosti, hravosti, bezstarostnosti, stává se jiným člověkem. Sophie (hlavní postava a současně autorka) svou obtížnou cestu přirovnává k odysseovské pouti do rodné Ithaky. Na své pouti k uzdravení sbírá nesmírně cenné zkušenosti, učí se zvládat vlastní strach a vylepšovat vztahy s druhými lidmi. Všechno si pečlivě zapisuje. Píše o své pouti. O příhodách, které zažívá skrytá za svých devět paruk. Píše články do časopisu. A postupně vzniká kniha. Tato kniha. Sophiin příběh je svěže upřímný, se smyslem pro absurdno. Přiměje vás k úsměvu, když to nejméně čekáte. Především je to však příběh o dívce, která odmítá být pouze pacientkou s rakovinou.

Moje hodnocení:

Kniha o složitém životě s rakovinou.
Mladá dívka Sophie ve svých 21 letech zjišťuje, že už nic nebude tak jak dřív, že má rakovinu. Její život se tak během chvíle rozpadá a naprosto mění. Místo zábavy a poznávání světa se ocitá v nemocnici na onkologickém oddělení, kde je podrobena neustálým testům, chemoterapiím, ozařování....

Není to ale tak, že by se Sophie zhroutila a zanevřela na život, právě naopak. Po počátečním šoku a slzách se rozhodne, že takhle to nenechá, přežije a vrátí se do normálního života. Sophie se ukazuje jako silná, statečná dívka se smyslem pro humor a pozitivním myšlením, které se jí v této fázi života vyloženě hodí.

Samozřejmě ji podporuje celá rodina i její přátelé, kteří se o ni starají, pomáhají jí i v těžkých chvílích. Celá kniha je vyprávěním životního příběhu samotné autorky. Proto je vyprávění velmi reálné a i všechny postavy jsou skutečné.  O to horší je, když si člověk uvědomí, že to co je v knize je skutečné a někdo to opravdu prožíval. Musím Sophii jedině obdivovat.

Téma rakoviny se v knihách poslední dobou oběvuje velmi často. Je těžké vystoupit z řady a to tahle kniha dokázala.  A to díky parukám, jak už název napovídá. Každý se s rakovinou vyrovnává jinak a jak už jsem psala Sophie se snažila brát všechno pozitivně. V prvním okamžiku co jí začaly vypadávat vlasy, rozhodla se, že to takhle nenechá. Zašla do obchodu a koupila si paruku. S tou se ale necítila moc dobře a tak si postupně kupovala další. Každou z nich nějak pojmenovala - každá byla naprosto jiná, a tak když si je Sophie vzala, už to nebyla dívka s rakovinou. Stávala se například divoku a nespoutanou Sue, krásnou a sexy Oemou a mnohými dalšími - přesněji devíti naprosto odlišnými charaktery.

Na obálce knihy je vyobrazena sama Sophie s jednou z jejích paruk (myslím si, že se Stellou). Osobně moc nemusím knihy s postavou na obálce, k téhle se to ale krásně hodilo.
Kniha je psaná formou deníkových zápisků, díky čemuž kniha velmi rychle ubíhá a působí ještě reálněji.

Celkově mě kniha mile překvapila jak stylem vyprávění, tak příběhem jako takovým. Pokud máte zájem o informace ohledně rakoviny, ale v takové míře, aby nešlo jen o suchá fakta, je tato kniha přesně tím pravým.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.