Recenze: Mrazivý polibek


Autor: Richelle Mead

Název originálu: Frostbite

Počet stran: 264 

Série: Vampýrská akademie 

Díl v sérii: #2 

Nakladatelství: Domino 

Rok vydání v ČR: 2010


Oficiální anotace:
Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

Moje hodnocení: 

Návracíme se do Akademie svatého Vladimíra, kde se setkáváme s kamarádkami Rose a Lissou.
Po úspěšném překonání Lissiných problémů a poražení Viktora Daškova, to vypadá, že se konečně blýská na lepší časy, opak je pravdou.
Kolem akademie a celé morojské společnosti se začíná dít něco divného. A vyvrcholí to, když je zabita jedna z předních královských morojoských rodin, a to organizovanou skupinou strigojů (zlých vampýrů). Což je velmi ojedinělý případ.

Aby byli všichni v bezpečí, vydává se celá akademie do luxusního horského střediska, aspoň trochu si užít vánoční svátky.

Rose se neustále zmítá mezi láskou k učiteli Dimitrijovi a ochranitelskými pocity vůči Lisse. K tomu všemu si jí Lissa moc nevšímá, kvůli novému vztahu s Christianem.
Snaží se usměrnit svou prudkou povahu a chovat se víc jako dospělá, aby Dimitrij pochopil, že je ho hodna.

Oproti tomu Lissa je konečně šťastná. Díky práškům se konečně zbavila depresí a temných stavů. Už ale nemůže používat žádné ze svých magických schopností. Vypořádává se s tím překvapivě dobře a to hlavně díky Christianovi, který ji pomáhá a drží jí nad vodou.

Strážce a trenér Dimitrij si stále odmítá přiznat city, které cítí k Rose. Chová se čistě profesionálně, pomáhá jí s tréninkem, vyslechne si ji když se potřebuje svěřit, ale nic víc. Za svou povinnost si vzal, že Rose naučí všechno co by se jí v budoucím životě strážce mohlo hodit.

Christian už nestojí v koutě, a díky vztahu s Lissou postoupil na společenském žebříčku výš. Lidé kolem nemohou pochopit co ty dva spojuje, ale Christian s Lissou ví svoje a z jejich řečí si nic nedělají. Díky lásce se Christian změnil. Méně skrývá své emoce, je přátelštější a i přes jisté antipatie vůči Rose jí hodně pomůže, při záchranné výpravě.

Novou důležitou postavou se stává Adrian Ivaškov. Královský moroj a arogantní, namyšlený floutek. Snaží se za každou cenu dostat k Lisse a něco důležitého s ní probrat. Rose ho k ní samozřejmě nechce pustit, ale stejně tak jako ostatní dívky i ona nedokáže úplně odolat jeho silnému osobnímu kouzlu.

Kniha je stejně jako minulý díl v první části spíše popisná a uvádí nás do toho co se stalo v akademii. Od chvíle kdy, se děj přesouvá do horského střediska, nabírá na obrátkách. Zvlášť když se skupinka vedená Masonem vydává najít a zabít útočící strigoje.

Jde se o velmi povedené pokračování série. A to i přesto, že se o druhých dílech říká, že jsou nejslabší. Mě to tak nepřišlo, právě naopak se mi moc líbil.
S nadšením jsem sledovala osudy pro mě už dobře známých postav a skoro jsem se od knihy nemohla odtrhnout.

Obálka knihy se mi líbila rozhodně víc než předchozí. Ale stále se mi tam nehodí dvojice postav. Bez nich by to bylo rozhodně mnohem lepší.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Mě bavila celá VA, druhý díl už asi více než první :) Tak přeji pěkné čtení dalších dílů série :)

    OdpovědětVymazat
  2. VA som čítala dosť dávno, prvý a druhý diel ešte na starom mobile, kde som mala čierne pozadie a žlté písmo (no hrôza). Ale zvyšok som už dočítala ako normálne knihy. Mne osobne sa každý diel páčil viac a viac.
    Zo série Bloodlines si ma zase úplne získali prvé dva diely, ale potom to šlo dolu vodou. Ale Adriana aj tak zbožňujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Doufám, že se mi ostatní díly budou taky líbit. Všude slychám chválu, takže jsem natěšená....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.