Recenze: Vampýrská akademie


Autor: Richelle Mead 

Název originálu: Vampire Academy 

Počet stran: 280 

Série: Vampýrská akademie 

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Domino 

Rok vydání v ČR: 2009


Oficiální anotace:
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Moje hodnocení: 

Čekala jsem klasický young adult příběh o upírech. Byla jsem ale velmi překvapená, když se to tak úplně nestalo.

V knize se ocitáme v Akademii svaté Vladimíra, kde se učí mladí morojové a dhampíři, což jsou tak trochu neobyčejné bytosti. Morojové - vládnoucí královská elita, toužící po krvi a dhampíři - napůl lidé a napůl vampýři, kteří se zde učí jak nejlépe ochraňovat moroje.

Hlavními postavami jsou morojka Lissa a dhampýrka Rose. Tyto dvě jsou dobré přítelkyně od dětství a Rose se má dokonce v budoucnu stát Lissiným strážcem. Mají mezi sebou nevysvětlitelné pouto, kdy Rose dokáže cítit, to na co Lissa myslí a může se jí "dostat do hlavy" a jako divák sledovat co Lissa zrovna prožívá. Pouto funguje ale jen jednostraně.
Jsou si naprostými protiklady. Zatímco Lissa o všem hluboce přemýšlí, spoléhá se na postřehy Rose a snaží se se všemi vycházet, Rose je v podstatě všechno jedno. Žije si tak jak uzná za vhodné, jediné co jí zajímá je bezpečnost její kamarádky, pro kterou je ochotná udělat nebo obětovat cokoliv, klidně i svůj život.

Po ne úplně zdařilém útěku, se obě musí vrátit zpátky do akademie, bojovat s předsudky a posměšky ze stran spolužáků a neustálého dohledu ze strany učitelů a dospělých strážců. K tomu všemu se s Lissou začíná dít něco divného.

Důležitou roli, sehrávají také mužské postavy. Zejména se jedná o Dimitrije Belikova, ruského strážce, který ochraňuje Lissu. Je typem vysokého, charismatického a trošku děsivého dhampýrského strážce, kterého všichni obdivují, a to i Rose, která je k většině autoritám skeptická. Když ji Dimitrij začne učit bojovat, pomalu k sobě začínají pociťovat něco jiného než jen vztah učitel, student.

Moroj Christian, outsider stojící na okraji společnosti, kvůli velkému přestupku svých rodičů, se do děje postupem času také zamotává. I přestože působí jako temný, neurčitý, všechno a všechny pozorující podivín, v nitru je úplně jiný. Jeho posměšky a nepříjemné pohledy jsou jen maska za kterou se schovává. Na první pohled by nikoho ani nenapadlo, kolik toho zrovna on má společného s morojskou princeznou Lissou. Ani jim dvěma to nejprve nedochází.

V knize se okrajově objevuje velké množství postav a to zejména spolužáci z Akademie, učitelský sbor a strážci. Postavy jsou všechny dobře a hlavně realisticky vykresleny a jejich chování je ve většině případech logické.

První polovina knihy je spíše popisná. Přestavuje se nám celá Akademie, život jejích obyvatel a celkově pomalu pronikáme do děje. Od poloviny, ale kniha nabírá na obrátkách a nepřestane se něco dít v podstatě až do konce.

Jediné co bych knize tak trošku vytkla je moc rychlé ukončení dramatických částí v závěru knihy, kdy si podle mě mohla autorka se vším víc pohrát a trošku prodloužit napětí.

Z obálky knihy ale zas až tak nadšená nejsem. Rudá barva je skvělá volba, ani na motivu akademie v dálce nevidím nic špatného, nelíbí se mi tam ale dívka jako ústřední motiv celé obálky. Nejspíš se má jedná o Rose, ale já prostě nemám ráda obálky knih s lidmi, takže vymazat postavu a pak by to bylo naprosto ideální.

4 komentáře:

  1. Vampýrská akademie, to je prostě srdcovka :) Když jsem ji tenkrát četla poprvé, byla jsem úplně nadšená :) Ale souhlas, že ta obálka by mohla být lepší :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. No jo jsem ostuda a čtu ji až teď, ale nějak nebyl čas... :D

      Vymazat
  2. To tě budu muset vyzpovídat. Vypadá to lákavě a jestli je to upíří romantika, tak do té bych rozhodně měla jít. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo. :) Já jsem byla až překvapená, jak moc se mi to líbilo...

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.