Recenze: Pomsta & rozbřesk


Autor: Renée Ahdiehová 

Název originálu: The Wrath and the Dawn 

Počet stran: 400

Série: Pomsta a rozbřesk

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání v ČR: 2016


Oficiální anotace:
V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku, aby ji ráno nechal oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen rozhodnutá zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy.
V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. I když ví, že každá noc může být její poslední. Avšak Chálid je jiný, než jakého si ho představovala. Za zrůdou se skrývá ztrápený kluk a Šeherezáda, aniž by chápala, jak je to možné, se do něj zamiluje. Jak jen mohla? Vždyť je to neodpustitelná zrada. V honosném paláci zjistí, že ne vše je takové, jaké se jeví, ale i přes svou lásku je rozhodnutá pomstít svou přítelkyni. Může v tomto světě plném příběhů a tajemství přežít láska? A znamená vůbec něco?

Moje hodnocení:

Příběh z dalekého Orientu, příběh o smrti a o lásce, která ji překoná.

Kdo by neznal pohádky Tisíce a jedné noci. 
Tahle kniha je jejich novým napínavým převyprávěním. Krásná Šeherezáda se sama dobrovolně stává novou manželkou kalifa Chorásánu Chálida. A to i přesto, že ten každou svou předcházející manželku hned za rozbřesku nechává pověsit. Tak skončila i Šiva, Šeherezádina přítelkyně, právě kvůli které se Šeherezáda rozhodne zasáhnout a Chálida potrestat. Když Šeherezáda přichází do paláce, má hlavu hrdě zdviženou a je rozhodnutá nedat najevo svůj strach, ale ani postranní úmyslu, kvůli kterým přišla.
Když se den nachýlí musí Šeherezáda vymyslet něco, čím zaujme aby neskončila tak jako ostatní dívky, za rozbřesku mrtvá. Začne proto Chálidovi vyprávět příběh, který se mi zalíbí a nechá ji žít.

Šeherezáda na své okolí působí sebevědomě, sebejistě a nezranitelně. Ve svém nitru si ale stejně jako mnoha z nás není ničím jistá. Je popsána jako vysoká, snědá a hlavně neskutečně krásná dívky s tmavými vlasy ve vlnách splývajících až do pasu.
Neustále promýšlí svůj plán, ale stane se něco, s čím vůbec nepočítala. K Chálidovi už necítí jenom vztek, zlobu a rozhořčení. Zjišťuje že i on se skrývá za maskou, pod kterou je se skrývá někdo úplně jiný. A že ji jako jedinou nechává pod tuhle masku nahlédnout.

Chálid, kalif Chorásánu není mezi svými poddanými ani trochu oblíbený. Kdo by se také divil, když si bere jejich dcery a každé ráno nechává jednu usmrtit. Lidé mají strach, kdy přijde na řadu jejich dcera nebo dívka kterou znají. Jejich prvotní strach se mění ve vztek, zuřivost a začínají vymýšlet, jak se mladého kalifa zbavit a na trůn dosadit někoho jiného.
Ve skutečnosti, ale není krutý, to co dělá ho trápí, ale musí pokračovat. Jen okruh nejbližších ví co se děje a Šeherezáda patří mezi ně.

I všechny vedlejší postavy jsou reálně vykresleny, ať už to jsou Šeherezádini přátelé, otec, nebo služebníci v kalifově paláci.

Z knihy jsem byla nadšená. Těšila jsem se na ní, ale nenapadlo by mě, jak moc se mi bude líbit. S retellingy se poslední dobou roztrhl pytel, ale téma Tisíce a jedné noci je originální nápad. Napínavé až dobrodružné prvky dodaly knize na zajímavosti a popisy oděvů, paláce, jídel a celého orientálního prostředí mě nadchly.
V průběhu knihy lze narazit na slova psaná kurzívou, ty jsou ve většině případů cizí nebo neobvyklá, a proto jsou na posledních stránkách knihy vysvětleny v mini slovníčku.
Od první strany jsem se do knihy začetla a v podstatě jsem se od ní nemohla odtrhnout. Kniha je velice čtivě napsaná a tak i přes větší počet stran je přečtená za chvilku.
Jednotlivé kapitoly nemají čísla, ale vždy název, který se k dané kapitole hodí. Nejsou nijak dlouhé a vždycky končí tak, že v podstatě nejde nepokračovat ve čtení.

Obálka knihy se k tématu knihy a k Orientu jako takovému skvěle hodí. Zaujala mě na první pohled a to nejen svou krásnou tmavě červenou barvu, ale i prostřihy, ve kterých se skrývá postava krásné ženy, nejspíš Šeherezády.

4 komentáře:

  1. Krásně zpracovaná recenze, na Pomstu a Rozbřesk jsi mne nalákala! :) Peněženka bude plakat... :D
    https://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu. :))) Myslím, že tahle kniha za to stojí. :))

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze :) Knihu jsem četla a také jsem z ní byla nadšená :) Ale teď už ji překonal retelling Zakázané přání, který má podobnou exotickou atmosféru a je ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :)) Zakázané přání jsem u tebe viděla a hodně mě zaujalo, určitě se po něm podívám... :)))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.