Recenze: Stínem políbená


Autor: Richelle Mead

Název originálu: Shadow Kiss

Počet stran: 328

Série: Vampýrská akademie

Díl v sérii: #3

Nakladatelství: Domino

Rok vydání v ČR: 2010

 
Oficiální anotace:
Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.
Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!
Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij? 

Moje hodnocení: 

Pokračování příběhu o dhampýrce Rose a její přítelkyni morojce Lisse.

Po strašlivém setkání se strigoji v minulém díle se s vracíme do akademie Svatého Vladimíra. Všichni se z útoku pomalu vzpamatovávají a i Rose, teď už s novými molnijskými značkami, dělá co může, aby zapomněla na Masona. Stále se jí to ale nedaří a jeho smrt si dává za vinu.
V jejím ročníku právě probíhá cvičení, kdy každý strážce musí 6 týdnů opatrovat jednoho z morojů. Rose je přesvědčená, že jako Lissina budoucí strážkyně, bude přidělena k ní. Když ale vše nedopadne podle jejího očekávání, nenese to zrovna dobře.

Dimitrij konečně přestává skrývat své city. Na veřejnosti se samozřejmě stále chová korektně, ale v soukromí se s Rose konečně přestali přetvařovat a užívají si svůj  vztah.

Jejich idylka ale netrvá dlouhou.
Vše začne při soudním řízení s Viktorem Daškovem, u kterého se hlavním hrdinům vše připomene. Rose se cítí stále hůř, vídá podivné věci, které nejprve přisuzuje únavě, stresu a psychickému vypětí. Tyto věci se ale opakují, až začíná pochybovat o svém zdraví.

Vrcholem knihy je pak bitva mezi dhampýri a strigoji v Akademii a v blízké jeskyni, kde se strigojové skrývají. Pro obě strany se jedná o velké ztráty, ale Rose ztratí nejvíc... Ten koho miluje prostě zmizí...

Kniha se mi líbila moc. Jako již ve třetím pokračování série nemuseli být dlouze popisovány jednotlivé postavy, protože je už moc dobře známe. Ať už se jedná o Rose, Lissu, Dimitrije, nebo třeba Adriana, který s v této knize začal objevovat více.
Jak už je autorčiným zvykem v první polovině knihy se nic závratného nestalo, popisovalo se prostředí dhampýrské zkoušky a všední život na Akademii. Od poloviny ale začala být kniha mnohem akčnější a to v podobě již zmíněného boje se strigoji. Kde jsem napjatě hltala každou další stránku a doufala, že nikdo z mých oblíbenců nezahyne.
Autorka dokáže skvěle napínat čtenáře, který se zoufalstvím očekává to nejhorší. A nebojí se provést něco hlavním hrdinům.

Kniha je opět velmi čtivě napsaná, ale tentokrát se mi asi líbila trošičku méně než předchozí dva díly. A to i přestože jsem se rozhodně nenudila, kniha mě bavila a děj byl zajímavý, něco mi v ní oproti předešlým chybělo.

Obálka knihy zas není nic výrazně krásného. Opět jsou na ní postavy a to se mi prostě nelíbí. Aspoň je ale vyvedená ve fialové barvě,  což se mi líbí. Stejně ale zastávám názor, že bez postav, jen s bránou Akademie by byla obálka mnohem hezčí.



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) VA to je moje srdcová série a tenhle díl byl povedený :) Jen souhlasím, škoda té obálky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. VA se mi líbí čím dál tím víc. Ale ty obálky jsou prostě děs. :)))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.